- Trafik
- Kasko
- Sağlık
- Konut
- DASK
- Seyahat
Whatsapp Mersin0(537) 656 56 94
Telefon0(312) 419 68 28
Whatsapp Ankara0(539) 840 28 00
E-Postainfo@yksigorta.net
Karıştığınız kaza ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarın çok yüksek olduğu ya da yangın ihtimalinin bulunduğu bir kaza ise; 112 Acil Servis, 110 İtfaiye, 154 Alo Trafik ve 155 Polis hatlarından yetkili mercilere ulaşmalısınız. Eğer kaza yalnızca maddi hasarlı ve küçük çapta ise işlemleri kendiniz gerçekleştirebilir, resmi görevliler dahil olmadan kaza sonrası gerekliliklerini yerine getirebilirsiniz.
Kimsenin isteyerek kaza yapmayacağını unutmayın. Geri dönüşü mümkün olmayan bir durum için sinirlerinizi yıpratmayın.
Başka kazalara sebep olmamak için yansıtıcı veya ışıklı işaret cihazları kullanarak yaklaşan sürücüleri kazaya karşı uyarın.
Kazanın değerlendirilmesinde çekeceğiniz fotoğraflar çok önemlidir. Fotoğraf çekerken, araçları farklı açılardan görüntülemeye ve değerlendirme yapacak mercilere en iyi şekilde görsel anlatım yapmaya çalışılmalıdır.
Araçları hareket etmelerine engel bir durum olmadığı taktirde uygun bir alana çekerek işlemlere orada devam edin. Böylece, kazanın olduğu bölgede oluşabilecek trafik sıkışıklığını önleyin.
Hasar sürecinde sigorta şirketlerine iletmek üzere kazaya karışan herkesin ehliyet, ruhsat ve poliçe örneklerini temin edin. Detayları görünebilecek şekilde fotoğraflarını çekmeniz yeterli olacaktır.
Kazaya karışan sürücüler, kusur oranları konusunda anlaşırlarsa Kaza Tespit Tutanağı doldurulur, aksi halde polis veya jandarmaya haber verilir.
Aracınızda Kaza Tespit Tutanağı ile ehliyetinizin ve araç ruhsatınızın birer fotokopisini bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Polis veya jandarmanın bulunmasının zorunlu olduğu kazalarda, trafik kaza tespit tutanağı görevliler tarafından doldurulur. Görevliler alkol muayenesi yaparsa, muayene sonucunu sigorta şirketine aktarmanız önemlidir.
Kazada aracınızın bir kısmı veya tamamı yanarsa, itfaiye raporu almanız gerektiğini unutmayın.
Kaza anından itibaren en geç 5 iş günü içinde sigorta şirketinize bilgi vermelisiniz.
Aracınız poliçede belirtilen onarım süresinde tamir edilemeyecekse, sigorta şirketinizden ikame araç hizmeti alabilirsiniz.
Aracınız çizik, vuruk gibi ufak ölçekli hasarlar aldıysa, hasarsızlık durumunuz bozulmadan “mini onarım” hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Sigorta şirketinizin anlaştığı servislerden hizmet alırsanız, hasar ihbarı ve süreci hakkında herhangi bir işlem yapmanız ve onarım sonrasında ödeme yapmanız gerekmeyecektir.